Overslaan en naar de inhoud gaan

Initiatiefnemers

Op 3 november 2020 zijn er twee chimpansees in Dierenpark Amersfoort doodgeschoten nadat ze door toedoen van de mens uit hun ruimte konden ontsnappen. Wij vinden het doodschieten van de chimpansees bijzonder wreed en onaanvaardbaar. Ons inziens had men moeten trachten de dieren af te leiden, te kalmeren en te verdoven.  

Deze twee manlijke mensapen genaamd Mike en Karibuna met een DNA die 98 % vergelijkbaar is met mensen zijn het ultieme slachtoffer van vermaak geworden. Aap Mike moest in zijn beginjaren zelfs nog met kleertjes aan op de foto en op een fietsje rijden. Toen Mike na ruim 50 jaar gevangenschap door een menselijke fout de kans kreeg zijn vrijheid te pakken is hij samen met zijn kleinzoon Karibuna doodgeschoten. De vrijheid die hij even gevoeld heeft na een leven vol frustratie door gevangenschap werd duur betaald.  
 
Dit doodschieten is niet een los incident. Er worden tal van zogenaamde surplus dieren achter de schermen gedood omdat er al te veel van in dierentuinen zitten en men het leuk vindt om te blijven fokken. Zo worden jonge dieren misbruikt als publiekstrekkers. Onder het mom van fokprogramma’s om dieren voor het uitsterven te behoeden wordt er over de hele wereld in dierentuinen met dieren gezeuld (waardoor intense familiebanden ruw worden verscheurd) en worden de overtallige dieren buiten het zicht van het publiek gedood. Vrijwel geen enkel diersoort is met succes teruggeplaatst in het wild. Van de dieren die wel mogen blijven leven, lijdt een deel van de dieren psychisch zwaar onder de gevangenschap en ontwikkelt hierdoor gestoord gedrag waarvoor zij zelfs antidepressiva en antipsychotica toegediend krijgen. 
 
Dieren levenslang opsluiten als bezienswaardigheid past anno 2020 niet meer. Op deze manier brengen we onze kinderen juist het verkeerde bij: een respectloze houding ten opzichte van een ander dier. Een dier is namelijk geen attractie of vermaaksartikel dat we om die reden gevangen mogen houden.  
 
Wij, de initiatiefnemers van dit condoleanceregister, willen dat er door de overheid een fokverbod ingesteld wordt voor alle dieren in de Nederlandse dierentuinen zodat er met de afbouw van deze middeleeuwse dierengevangenissen gestart gaat worden. Ook eisen wij een onafhankelijk onderzoek over het doodschieten van deze 2 chimpansees.  
 
Sandra van de Werd 
Comité Dierennoodhulp 
 
Chantal het Hart 
Animal Earth 
 
Adrie van Steijn 
Diervriendelijk Nederland 
 
Bep de Boer 
Rechten vooral wat leeft 
 
Fred Klopper 
Webdeveloper

Deel dit register!